PER FI, EL DESARMAMENT

Al final de la dècada dels 80, els acords de Reykiavik, el final de la guerra freda i la caiguda del mur de Berlín permetien augurar que l'amenaça nuclear i la carrera armamentística donarien, progressivament, un pas cap a un replantejament de les estratègies bèl·liques i, per tant, de les armes necessàries per fer front a la nova naturalesa dels conflictes, deixant un ampli marge per als "dividends de la pau", que permetrien iniciar una nova era, amb unes Nacions Unides renovades, dotades dels recursos humans, financers i tècnics apropiats.

Però no va ser així. Per contra, la "globalització" substituí els valors democràtics per les lleis del mercat i els països més pròspers del planeta (G-7, G-8...) marginaren el Sistema de les Nacions Unides, fins al punt de situar l'Organització Mundial del Comerç fora del seu àmbit.

El resultat ha estat un fracàs estrepitós en l'economia i —per la "avarícia i irresponsabilitat", en paraules del President Obama, dels grans consorcis financers— el món en el seu conjunt s'ha vist abocat a una crisi multidimensional (social, econòmica, mediambiental, alimentària, democràtica, ètica), amb unes inversions militars que superen els 3 mil milions de dòlars al dia, mentre moren de gana i abandonament 70 mil persones aproximadament, d'aquestes la meitat nens de menys de 5 anys.

L'últim període de l'administració Bush —invasió d'Irak, proposta dels escuts antimíssils, etc.— ha conduït a un repunt cada dia més gran de la despesa en armament, mentre la pobresa i la fam de milers de milions d'éssers humans augmentava.

Per tot això,

Havent observat amb perplexitat i indignació el "rescat" de les institucions financeres amb centenars de milers de milions de dòlars, quan les arques dels Objectius del Mil·lenni segueixen semibuides,

Volem manifestar el nostre suport al President Obama per:

  1. 1)Agafar el lideratge del desarmament nuclear, com manifestà inesperadament a la ciutat de Praga, durant la seva visita a Europa, i ha tingut ocasió de ratificar presidint la sessió del Consell de Seguretat del 24 de setembre de 2009 en la qual es va adoptar unànimement la reducció dels arsenals nuclears, i que es podria traduir en un autèntic punt d'inflexió sobre un dels desafiaments més rellevants dels nostres temps.
  2. Haver decidit cancel·lar el programa d'escuts antimíssils que l'administració nord-americana havia previst instal·lar a Europa. Aquesta iniciativa permet obrir nous marcs de diàleg que han de constituir el context per a l'anàlisi i la resolució dels conflictes internacionals.
  3. Iniciar, amb instruccions precises al Secretari de Defensa R. Gates, una nova política de defensa, que substitueixi, almenys parcialment, les armes convencionals (avions, submarins, tancs, etc.,) per aquelles que puguin no només fer front a les amenaces d'avui sinó evitar-les, detectant-les a temps.

Manifestem així mateix, la urgent necessitat de:

  1. Confiar la seguretat internacional a les Nacions Unides, amb totes les mesures que es requereixin per a la ràpida i eficaç actuació dels cascos blaus.
  2. i)Revisar de forma immediata les obligacions contractuals de les aliances militars existents, per reduir les adquisicions d'artificis bèl·lics propis de confrontacions "tradicionals", que estan activant recentment "el mercat armamentístic" tant a l'Amèrica Llatina com als països de l'Est.
  3. Amb els fons que s'alliberin de les desmesurades inversions actuals en despesa militar, reactivar la cooperació internacional de tal manera que substitueixi una economia basada en bona part en la guerra per una economia que permeti un desenvolupament global sostenible (energies renovables, producció d'aliments, emmagatzemament, conducció i producció d'aigua, salut, transport, vivenda...).
  4. Fem una crida per enfortir les iniciatives existents per al desarmament a escala mundial i, molt especialment, per a la preparació de la Conferència del Tractat de No Proliferació Nuclear, que ha de tenir lloc la pròxima primavera de 2010.
  5. Així mateix, advoquem perquè s'estableixin amb urgència els mecanismes adequats per a la resolució de conflictes que, sota els criteris i els mecanismes de seguiment, control i rendició de comptes necessaris i amb la participació de tots els actors implicats, permeti a les Nacions Unides establir els objectius i les prioritats internacionals i desenvolupar els programes per assolir-los.

Madrid, 1 de novembre de 2009

Federico Mayor
 
Mario Soares
 
Edgar Morin
Association pour la Pensée Complexe (APC)
 
Ricardo Díez Hochleitner
Honorary President Club of Rome
 
John Foster
North-South Institute & Social Watch
 
Cândido Grzybowski
IBASE - Instituto Brasileiro de Análises Sociais e Econômicas
 
Alexander Likotal
Green Cross International
 
Shulu Koenig
PDHRE-People's Movement for Human Rights Learning
 
Rajesh Tandon
PRIA - Participatory Research in Asia
 
Herman Spanjaard
Chair of the International Council of International Physicians for the Prevention of Nuclear War (IPPNW)
 
Mary-Winne Ashford
Past Co-President of International Physicians for the Prevention of Nuclear War
 
Lois Barber
EarthAction
 
Pedro Santana
EURALAT
 
Fatma Alloo
DAWN Africa
 
Manuel Chiriboga V.
RIMISP — Centro Latinoamericano para el Desarrollo Rural
 
Fèlix Martí
Honorary President Linguapax Institute
 
Antoni Giró
Rector UPC - Universitat Politècnica de Catalunya
 
Antonio Papisca
Unesco Chair in Human Rights, Democracy and Peace - Professor Padova University
 
Jorge Nieto Montesinos
Instituto Internacional para la Cultura Democrática
 
Roberto Papini
Instituto Internazionale Jacques Maritain
 
Carlos Tünnermann
ILAEDES — Instituto Latinoamericano de Educación para el Desarrollo
 
Heitor Gurgulino de Souza
Former Rector of UNU - United Nations University
 
Luz Stella Velásquez Barrero
Red Latinoamericana de Estudios Ambientales Urbanos
 
Arcadi Oliveres
Justice and Peace Europe
 
Martí Olivella
Alliance for Responsible, Plural and United World
 
Josep Ferrer
Professor Universitat Politècnica de Catalunya - UPC
 
Ferran Requejo
Professor Universitat Pompeu Fabra - UPF
 
Manuel Manonelles
Fundación Cultura de Paz - Barcelona
 


Adherits al comunicat -