2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006

Danielle Mitterrand: infatigable lluitadora per la llibertat
Danielle Mitterrand, una de les dones més notòries dels darrers anys, ha mort després d'una llarga i atzarosa vida en favor dels humils.

Exemplar en el compliment del seu compromís vital en pro de l'emancipació de tots els éssers humans i de la seva igual dignitat.

Formada en el pensament d'una família lliberal, la seva fou una vida de compromís i de resistència, primer a Cluny, on va passar la seva infantesa, després a qualsevol lloc del món on la seva presència fos necessària.

Estava en primera línia de foc quan es tractava de defensar les llibertats, fins i tot a risc de la seva vida, com a Souäimaniyah (Turquia) aquell 6 de juliol de l'any 1992 en el que moriren set persones, quan al destí li va plaure de salvar-la. Poc abans de què un cotxe bomba esclatés, ella havia canviat de vehicle per raons organitzatives. Mai no va poder oblidar aquella tragèdia de la que deia 'havia de morir entre els meus companys'.

Era una dona serena, de mirada expressiva, amorosa. Guardava en el seu interior records que mai no sortiran a la llum. Va ser digníssima primera dama durant els catorze anys que François Mitterrand fou President de França.

Dedicà la seva vida a la Fundació France Libertés, de la que aquest mes d'octubre passat es van celebrar els seus 25 anys. La seva tasca en l'Educació per la Pau tenia en els darrers temps una dedicació especial a aconseguir que tots els éssers humans del planeta tinguessin accés a l'aigua.

Fa més de tres lustres que apressava sobre la necessitat d'un canvi radical per fer front a la 'dictadura econòmica i financera'.

Va fer tot el que tenia al seu abast no tan sols per ajudar sinó per dissenyar un demà més concordant amb les qualitats que habiten en tots els éssers humans. 'Espero que tots comprenguin i participin en la metamorfosi urgent i indispensable de la societat humana vers una nova civilització.'

Rebel, tossuda, va defensar els seus principis en tot moment. Sempre va saber observar el conjunt i un a un, per atendre qui està exclòs de la societat materialment pròspera, d'aquest 20% dels habitants de la Terra que, sovint, no saben (o no volen) mirar els més de 5 mil milions de persones -totes iguales en dignitat- que viuen, en una creixent progressió de precarietats, fora del recinte acomodat de l'aldea global.

Danielle Mitterrand ha estat un far que ha il·luminat el cel tenebrós d'aquest món que no és el que desitgem. Continuarem la teva lluita, en favor de la humanitat i dels seus pobles.

El teu exemple ens dóna coratge. Mai no t'oblidarem.

Federico Mayor

Font: IPS